Aktualności


2018/12/17, III sesja Rady Miejskiej w Gryfinie

W dniu 20 grudnia 2018 r. o godzinie 10.00 odbędzie się III sesja Rady Miejskiej w Gryfinie.

Porządek obrad

 


2018/12/14, II sesja Rady Miejskiej w Gryfinie

W dniu 13 grudnia 2018 roku odbyła się II sesja Rady Miejskiej VIII kadencji. Na początku sesji Burmistrz Miasta i Gminy Gryfino wraz z Przewodniczącym Rady Miejskiej w imieniu całej rady podziękowali dotychczasowej Sołtys Krzypnicy Pani Barbarze Kłonowskiej i powitali na tym stanowisku Panią Martę Kubiak.

Podczas sesji radni uchwalili m.in. Wieloletni Plan Rozwoju i Modernizacji Urządzeń Wodociągowych i kanalizacyjnych Przedsiębiorstwa Usług Komunalnych na lata 2018-2020 oraz przyznanie dotacji na remont budynku sakralnego w Radziszewie oraz wysokość wynagrodzenia Burmistrza Miasta i Gminy Gryfino. Do składu komisji mieszkaniowej radni wybrali 4 przedstawicieli: Wandę Hołub, Jolantę Witowską, Małgorzatę Wisińską oraz Władysława Sobczaka. 

Przedstawiona została również informacja o stanie realizacji zadań oświatowych Gminy Gryfino za rok szkolny 2017/2018 oraz raport z realizacji Programu Ochrony Środowiska dla miasta i gminy Gryfino za lata 2016-2017.


2018/12/14, Projekty edukacyjne z okazji 100-lecia Odzyskania Niepodległości

W Szkole Podstawowej im. Jana Pawła II w Chwarstnicy odbyły się prezentacje projektów edukacyjnych z okazji 100-lecia Odzyskania przez Polskę Niepodległości przygotowane przez uczniów, pedagogów oraz opiekunów.


2018/12/17, XI Gryfiński Turniej Rodzin Szachowych

Turniejem Rodzin Szachowych, który odbył się już po raz jedenasty w Gryfinie, szachiści UKS Biały Pion i ich przyjaciele – pożegnali stary, dobry 2018 rok. Przedświąteczna atmosfera, pyszne ciasta, oraz doskonałe humory zawodników sprawiły, że turniej od początku do samego końca, był wspaniałym rodzinnym świętem.

W zawodach wzięły udział 3-osobowe zespoły, które składały się z dwóch juniorów i seniora. Turniej odbywał się w formule otwartej a końcowy efekt, to suma punktów uzyskanych przez wszystkich członków drużyny. Wystartowało 10 ekip. Rozegrano 7 pasjonujących i zaciętych rund. Wiele emocji wśród kibiców, przyniosły pojedynki – junior kontra senior ale również i te, które były rozgrywane między seniorami, szczególnie obserwowane, dopingowane i komentowane przez… juniorów. Wszystkie zespoły nagrodzono pięknymi pucharami i statuetkami, a każdy zawodnik otrzymał pamiątkowy medal i nagrodę rzeczową.

Wygrał zespół „Promyczki” w składzie: Andrzej Lewek, Jakub Lewek, Olaf Oleksiak 14,5p. przed „Kolekcjonerami” w składzie: Andrzej Hajdaś, Olgierd Hajdaś, Adam Hajdaś 13,0p. oraz „Gangiem Bobera 2” w składzie: Tomasz Szpura, Bartosz Szpura, Michał Nowaliński 11,0p. Nie obyło się również bez nagród specjalnych, które trafiły do zespołów 100% rodzinnych. W sobotnim turnieju wystartowały trzy takie drużyny.Mama Katarzyna Jankowska z dziećmi: Hanną i Patrykiem; TataAndrzej Hajdaś z synami Olgierdem i Adamem oraz Dziadek Andrzej Dąbrowski z wnukami Gustawem i Ziemowitem. W klasyfikacji indywidualnej najlepsi byli: Karol Szymański 6,0p. zwycięzca całego turnieju! oraz Szymon Soszka 5,5p. najlepszy junior.

Nagrody odebrali także najmłodsi uczestnicy zawodów: Hania Jankowska i Jakub Lewek oboje urodzeni w roku 2011! Szczególnie specjalną nagrodę otrzymała jedyna startująca mama Katarzyna Jankowska!!! Gratulacje Zawody i niezwykle pożytecznie spędzony czas, zaowocowały przede wszystkim, pięknym międzypokoleniowym spotkaniem, i to nie tylko przy szachownicach…zwłaszcza, że w wielu sytuacjach, wśród kibiców można było zaobserwować gorąco dopingujące i mocno przeżywające każdą rundę mamy, ciocie i babcie… młodych szachistów. Familijny charakter dopełniły niebiańsko słodkie i pyszne ciasta, serwowane w przerwach między rundami.

Dziękujemy!!! Do zobaczenia za rok! Wszystkim przyjaciołom i sympatykom składamy serdeczne życzenia Zdrowych i Wesołych Świąt oraz Szczęśliwego Nowego 2019 Roku!


2018/12/14, Przedszkolaki z TPD w Chwarstnicy z wizytą u Burmistrza

W dniu 14 grudnia 2018 roku przedszkolaki z Towarzystwa Przyjaciół Dzieci w Chwarstnicy odwiedziły Burmistrza Miasta i Gminy Gryfino.

Dzieciaki zadawały wiele pytań aby dowiedzieć się jak wygląda praca burmistrza i urzędu na co dzień, dlaczego zdecydował się zostać burmistrzem i czy pamięta czasy kiedy sam był przedszkolakiem.


2018/12/17, Koncert Grażyny Łobaszewskiej i Zespołu Ajagore w GDK
We wtorek 11 grudnia 2018 w sali widowiskowej Gryfińskiego Domu Kultury wystąpiła Grażyna Łobaszewska wraz z zespołem Ajagore. Blisko dwugodzinny koncert znanej wokalistki zgromadził liczną publiczność.

W programie koncertu znalazły się m.in. utwory z ostatnich płyt artystki "Sklejam się" i "Dziwny jest". Nie zabrakło oczywiście znanych przebojów, w Gryfinie zaprezentowanych w nieco innych aranżacjach niż te znane z nagrań, co było dużą niespodzianką dla słuchaczy. Podczas występu pojawiły się miłe akcenty świąteczne. G. Łobaszewska zaśpiewała dwie dziewiętnastowieczne polskie kolędy.
Gryfińska publiczność występ Grażyny Łobaszewskiej i zespołu nagrodziła wielkimi brawami.
 
 
 
 

2018/12/14, Posiedzenie Gminnego Zespołu Zarządzania Kryzysowego

W Urzędzie Miasta i Gminy w Gryfinie odbyło się posiedzenie Gminnego Zespołu Zarządzania Kryzysowego dot. oceny stanu gotowości służb i jednostek organizacyjnych podczas okresu zimowego oraz podjęcia działań w czasie wystąpienia możliwego zagrożenia.

Posiedzenie otworzył i prowadził Zastępca Burmistrza Miasta i Gminy Gryfino Pan Paweł Nikitiński. W posiedzeniu uczestniczyli przedstawiciele: Zarządców Dróg Krajowych, Wojewódzkich i Powiatowych, Komendy Powiatowej Policji w Gryfinie, Komendy Powiatowej Straży Pożarnej, Straży Miejskiej, Gminnego Centrum Zarządzania Kryzysowego, Przewodnicząca Komisji Spraw Społecznych i Bezpieczeństwa Publicznego, Nadzoru Wodnego w Gryfinie, Przedsiębiorstwa Usług Komunalnych w Gryfinie, Naczelnicy Wydziałów UMiG w Gryfinie oraz OSiR w Gryfinie.

Plan posiedzenia przewidywał do omówienia następujące zagadnienia:

- odśnieżanie dróg krajowych, wojewódzkich, powiatowych i gminnych;

- zapewnienie komunikacji zbiorowej i szkolnej;

- udzielanie pomocy na wypadek unieruchomienia pojazdów na drogach w wyniku dużych opadów śniegu i gwałtownych zjawisk atmosferycznych;

- gotowość do działań jednostek OSP na terenie miasta i gminy Gryfino;

- ciągłość pracy ujęć wody, sieci wodociągowych, kanalizacyjnych, ciepłowniczych, oczyszczalni ścieków;

- przygotowanie jednostek organizacyjnych gmin do usuwania nadmiernych ilości śniegu z dużych powierzchni dachowych;

- zagrożenie powodziowe Gminy Gryfino;

- organizacja niesienia pomocy osobom poszkodowanym, potrzebującym, bezdomnym;

- komunikacja pomiędzy służbami podczas sytuacji kryzysowych;

- profilaktyka dot. zagrożeń zimowych;

Prowadzący posiedzenie Z-a Burmistrza Pan Paweł Nikitiński zaapelował do wszystkich służb i zarządców o pełne zaangażowanie, gotowość i niezawodną komunikację podczas wykonywania swoich obowiązków oraz natychmiastowe reagowanie w sytuacjach kryzysowych. Podkreślił także, że ważna jest również współpraca i przygotowanie służb do potencjalnych sytuacji kryzysowych, które mogą wystąpić.


2018/12/17, Mikołajkowe Marsze na Orientację

W sobotę 8 grudnia 2018 odbyły się tegoroczne Mikołajkowe Marsze na Orientację. W świątecznej zabawie wzięło udział ponad siedemdziesiąt osób.

Grudniowie marsze na orientację mają charakter zabawy w świątecznym nastroju a nie rywalizacji. Udział w imprezie wzięły drużyny ze Szkoły Podstawowej nr 1 z Gryfina, Szkoły Podstawowej nr 2 z Gryfina, Szkoły Podstawowej nr 4 z Goleniowa, Szkoły Podstawowej z Klinisk Wielkich oraz drużyna reprezentująca Gryfiński Dom Kultury. Miejscem, gdzie odbywał się rajd był las na gryfińskim Grajdołku.


2018/12/17, Szkoła w Żabnicy wzięła udział w programie „Tutejsi”

Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej we współpracy z Ministerstwem Kultury i Dziedzictwa Narodowego  zaprosiła we wrześniu   szkoły z woj. zachodniopomorskiego do udziału w kolejnej edycji projektu etnograficznego „Tutejsi – tradycje kulturowe Pomorza Zachodniego”. Do programu po wstępnej selekcji wybrano 15 szkół w tym placówkę z Żabnicy. Projekt miał na celu odnalezienie oraz upublicznienie tradycji i kultury regionu Pomorza Zachodniego – odkrycie zwyczajów, obrzędów, rękodzieła i muzyki jego mieszkańców. Uczniowie wcielili się w czasie realizacji projektu w rolę młodych badaczy kultury i tradycji w swoim najbliższym otoczeniu.

14 grudnia w Międzyzdrojach zorganizowana została Konferencja Młodych Naukowców, gdzie  przedstawiono  wyniki wykonanej pracy. Uczniowie szkoły w Żabnicy w swojej prezentacji opowiadali m.in. o najważniejszych imprezach organizowanych w ich wsi: Majówce Żabnickiej, Kolokwiach Rosowsko – Żabnickich oraz Konkursie Kulinarnym –Smaki Ryb Odrzańskich. Mówili również o promocjach książek o Dębcach i Żabnicy wydanych z okazji 270- tej rocznicy lokacji tych miejscowości. Pokazali zgromadzone materiały i filmy z przeprowadzonych wywiadów. Na rok 2019 planuje się kolejną edycje programu. Opiekę nad projektem w którym wzięło udział 12 uczniów z klas VI –VIII sprawowała Pani Irena Bis.


2018/12/17, Komunikat Prezesa Krajowej Izby Kominiarzy

Komunikat Prezesa Krajowej Izby Kominiarzy do właścicieli i zarządców budynków w związku z rozpoczęciem sezonu ogrzewczego 2018/2019


2018/12/07, Rozśpiewane Mikołajki na Placu Barnima

W czwartek 6 grudnia 2018 na pl. Księcia Barnima I odbyły się Rozśpiewane Mikołajki, wielka radosna impreza dla najmłodszych mieszkańców naszego miasta. Początek mikołajkowej zabawy zaplanowano na godzinę 17. Zebranych na Placu Barnima małych gryfinian i ich rodziców powitali Zastępca Burmistrza Miasta i Gminy Gryfino Paweł Nikitiński, przewodniczący Rady Miejskiej Gryfina Rafał Guga oraz zastępca Dyrektora Gryfińskiego Domu Kultury Krzysztof Rudnicki. Na dzieci czekało wiele atrakcji związanych z muzyką i śpiewem.

W programie Mikołajek nie zabrakło konkursów z nagrodami i zabaw pod okiem animatorów. Wśród zebranej na Placu Barnima publiczności przechadzali się pomocnicy Mikołaja , którzy obdarowywali dzieci słodkościami i prowadzili zabawy. Gryfińska policja prezentowała małym gryfinianom radiowóz a funkcjonariusze opowiadali o pracy policji i bezpieczeństwie najmłodszych. Na scenie mikołajkowej odbywały się także występy artystyczne. Muzyczną zabawę poprowadził zespół muzyczny "The Snowmans". Tegoroczne mikołajki miały także swój akcent charytatywny. Można było zakupić ciasta i ciepłe napoje wpierając w ten sposób rehabilitacje Abigail Skopińskiej. Największa atrakcją imprezy było spotkanie z Mikołajem. Zimowy gość był oblegany przez najmłodszych, którzy wraz z rodzicami cierpliwie stali w kolejce aby zrobić sobie zdjęcie z Mikołajem.

ORGANIZATORZY ROZŚPIEWANYCH MIKOŁAJEK 2018:

GRYFIŃSKI DOM KULTURY
URZĄD MIASTA I GMINY GRYFINO

WSPÓŁORGANIZATORZY I SPONSORZY:
GMINNA KOMISJA ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW ALKOHOLOWYCH W GRYFINIE
OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ W GRYFINIE - WOLONTARIAT
GRYFIŃSKIE STOWARZYSZENIE RATOWNICZE
POWIATOWA KOMENDA PAŃSTWOWEJ STRAŻY POŻARNEJ
OŚRODEK SPORTU I REKREACJI W GRYFINIE
NADLEŚNICTWO GRYFINO
PSB MRÓWKA- ELGRYF SP.ZO.O.
BANK SPÓŁDZIELCZY
DRUKARNIA MEDIA DRUK
DEEF HURTOWNIA ZABAWEK
FIRMA KRZYSZTOF HŁADKI
GRYFIŃSKIE TOWARZYSTWO BUDOWNICTWA SPOŁECZNEGO


2018/12/11, „Stop Cyberprzemocy”

W dniu 11 grudnia 2018 r. uczniowie klas VII Szkoły Podstawowej Nr 3 im. Noblistów Polskich w Gryfinie wzięli udział w spotkaniu pt. „Stop Cyberprzemocy”. Organizatorem spotkania był Burmistrz Miasta i Gminy Gryfino oraz Klub Sportowy Handball Sportowa S.A. Spotkanie uświetnili są obecnością zawodnicy klubu Sandra SPA Pogoń Szczecin Jakub Radosz, Wojciech Matuszak, Marek Bartosik oraz Piotr Rybski.

Uczniowie podczas spotkania zapoznali się z tematyką przemocy w sieci oraz alternatywnych sposobów spędzania czasu. Ideą spotkania było przedstawienie uczniom jak praca zespołowa, przyjaźń płynąca ze sportu i pasji może przeciwstawić się złym uczuciom towarzyszącym ofiarom cyberprzemocy (osamotnieniu, upokorzeniu, złości).

Spotkanie podzielone zostało na część teoretyczną, podczas której wywiązała się ciekawa dyskusja powiązana z doświadczeniami uczniów oraz część praktyczną, podczas której uczniowie wraz z profesjonalnymi piłkarzami wykonali kilka ćwiczeń związanych z piłką ręczną. Całość spotkania zakończyła się quizem, wspólnym zdjęciem oraz autografami piłkarzy.

Prezentacja "Cyberprzemoc - nie popieram"


2018/11/30, Uroczyste obchody 50-lecia nadania szkole imienia i sztandaru

Szkoła Podstawowa nr 2 w Gryfinie świętowała 50-lecie nadania szkole imienia i sztandaru. Ta wyjątkowa uroczystość zgromadziła w murach szkoły byłych i obecnych dyrektorów, nauczycieli oraz pierwszych uczniów placówki. Gratulacje oraz życzenia składali w imieniu władz samorządowych Zastępca Burmistrza Miasta i Gminy Gryfino Paweł Nikitiński oraz Wiceprzewodniczący Rady Miejskiej w Gryfinie Robert Jonasik.

Wśród licznych podziękowań nawiązujących do wspaniałej historii placówki, pojawiało się wiele ciepłych wspomnień, licznie zgromadzonych absolwentów oraz emerytowanych pracowników. Życzymy wszystkim nauczycielom, pracownikom oraz uczniom kolejnych tak pięknych jubileuszy!


2018/12/11, „Świąteczny czas wspólnej zabawy”

Dnia 11 grudnia 2018  kolejny raz w radosnej, świątecznej atmosferze w Przedszkolu Nr 5 im. Calineczki w Gryfinie odbyło się polsko – niemieckie spotkanie przedszkolaków w ramach projektu „Świąteczny czas wspólnej zabawy”. W zabawach brało udział 75 przedszkolaków wraz z opiekunami. Projekt ten jest dofinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa (Fundusz Małych Projektów w ramach Programu Współpracy Interreg V A Meklemburgia-Pomorze Przednie/ Brandenburgia/Polska w Euroregionie Pomerania).

Spotkanie było wspaniałą okazją do pieczenia i ozdabiania świątecznych pierniczków, wspólnego muzykowania oraz śpiewania kolęd i pastorałek - zarówno w polskim jak i w niemieckim języku. Dzieci mogły się również wykazać swoją pomysłowością w wykonywaniu ozdób choinkowych. Ponadto spotkanie stworzyło okazję  do budowania nowych przyjaźni opartych na wzajemnym szacunku i tolerancji, pogłębiło istniejące już  od 2011 roku kontakty pomiędzy przedszkolami z Gryfina  Przedszkolem Nr 5 im. „Calineczki” i z Pinnow z Przedszkolem „ Kleine Oderwelse”  oraz  przyczyniło się do likwidacji bariery językowej.


2018/12/05, Ogłoszenie Burmistrza Miasta i Gminy Gryfino

Ogłoszenie Burmistrza Miasta i Gminy Gryfino w sprawie realizacji zadania publicznego pn. "Pomoc dla osób ubogich, bezdomnych z terenu gminy Gryfino znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej i życiowej, w tym organizacja wieczerzy wigilijnej"


2018/12/10, XX Jubileuszowe Szachowe Grand Prix Gryfina 2018

Turniejem finałowym w sobotę 08 grudnia, podsumowano całoroczne zmagania w Jubileuszowym XX szachowym Grand Prix Gryfina na rok 2018. Rozgrywki, jak zawsze w naszym mieście, zgromadziły pokaźną grupę pasjonatów Królewskiej Gry. W zawodach wystartowało 39 szachistów. Walka przy szachownicach zacięta, trwała do ostatniej rundy a ostateczna kolejność po turniejach eliminacyjnych nie uległa dużym zmianom. Wygrał Szymon Soszka 5,0p. przed Mikołajem Turkiem 4,5p. Oraz Jakubem Lewkiem; Bartoszem Nędzarkiem; Dominikiem Mrozem; Adamem Hajdasiem i Kingą Dejewską, wszyscy 4,0p.

W czołówce Klasyfikacji Generalnej Grand Prix 2018 faworyci, zawodnicy solidnie i równo grający przez cały rok. Zwyciężył Mikołaj Turek 63,0p. Przed Bartoszem Nędzarkiem 59,0p. Adamem Hajdasiem 53,0p. Na czwartej pozycji uplasowała się najlepsza dziewczyna turnieju, Martyna Kuryło 46,5p. a na piątej zwycięzca klasyfikacji 10-latków turnieju Dominik Mróz 45,0p.

Klasyfikacji dziewcząt przewodzi wspomniana wyżej Martyna Kuryło przed Aleksandrą Kucharczyk 35,0p. i Kingą Dejewską 33,0p.

Puchary i nagrody odebrali również najmłodsi w klasyfikacjach do lat 8 i 10, Dominik Mróz i Aleksander Kaliński.
W zawodach sklasyfikowano 65 zawodników.

Podczas sobotnich rozgrywek, podsumowano i nagrodzono gromkimi brawami ostatnie sukcesy zawodników UKS Biały Pion w wojewódzkich zawodach szkół podstawowych w szachach drużynowych. Po raz pierwszy w historii mistrzostw, na podium tego szczebla rozgrywek znalazły się szkoły z tego samego miasta. ReprezentanciSP-2 Gryfino zdobyli srebrny a drużyna SP-3 Gryfino brązowy medal w kategorii IMS rocznik 2003-2005. BRAWO!!! Srebrnymi medalistami zostali: Mikołaj Turek; Nikodem Mróz; Adam Hajdaś i Kinga Dejewska. Brązowe krążki zawisły na szyjach: Bartosza Nędzarka, Szymona Soszki; Gabriela Jazukiewicza i Martyny Kuryło.

Blisko podium, uplasowały się młodsze drużyny tych szkół w kategorii dzieci, rocznik 2006 i mł. Obie zdobyły w zawodach po 7,0 punktów i do trzeciego miejsca zabrakło jednego punktu.

Podsumowując całoroczne rozgrywki Grand Prix 2018, warto zwrócić uwagę na interesujące fakty. Odbyło się łącznie jedenaście turniejów, w których odnotowano 394 starty indywidualne. Rozegrano 1414 partii szachowych Najwięcej zwycięstw w turniejach eliminacyjnych zaliczył zwycięzca, Mikołaj Turek, cztery przed Bartoszem Nędzarkiem, trzy. Sklasyfikowano 65 zawodników. Najmłodszego i najstarszego uczestnika zmagań dzieli różnica jedenastu lat. Zuzia Pawlicz, najmłodsza uczestniczka urodziła się w 2014 roku!!! W turniejach wystąpiło 49 chłopców i 16 dziewcząt. Ogromnie cieszy bardzo liczny udział najmłodszych gryfinian w wieku do 10 lat. W rozgrywkach zagrało 36 zawodników rocznika 2008 i młodszych.

Organizatorzy turniejów wyrażają ogromne podziękowania wszystkim tym, którzy wsparli finansowo lub rzeczowo organizację tegorocznych rozgrywek. Specjalne, bardzo serdeczne podziękowania dla rodziców młodych szachistów, za wielkie serce, współpracę oraz niebiańsko pyszne wypieki które zawsze słodko uświetniają szachową rywalizację

Przed szachistami jeszcze jeden turniej i zasłużony świąteczny odpoczynek. W sobotę 15 grudnia rozegrany zostanie XI Gryfiński Turniej Rodzin Szachowych, którego formuła obejmuje start trzyosobowych drużyn w składzie których zagrać mogą dwaj juniorzy z seniorem. Zapowiada się świetna zabawa, Zapraszamy!!!

Nagrody i puchary dla najlepszych odebrali:

* Klasyfikacja Generalna Grand Prix 2018

1. Turek Mikołaj 63,0p.

2. Nędzarek Bartosz 59,0p.

3. Hajdaś Adam 53,0p.

4. Kuryło Martyna 46,5p.

5. Mróz Dominik 45,0p.

6. Szpura Bartosz 44,5p.

Sklasyfikowano 65 zawodników

* Klasyfikacja dziewcząt

1. Kuryło Martyna 46,5p.

2. Kucharczyk Aleksandra 35,0p.

3. Dejewska Kinga 33,0p.

4. Tokarek Hanna 31,5p.

5. Lesiak Nina 26,5p.

Sklasyfikowano 16 dziewcząt

* Klasyfikacja do lat 10

1. Mróz Dominik 44,0p.

2. Olszewski Wojciech 38,0p.

3. Gągoliński Przemysław 35,5p.

Sklasyfikowano 36 zawodników

* Klasyfikacja do lat 8

1. Kaliński Aleksander 29,5p.

2. Lewandowski Filip 25,0p.

3. Lewek Jakub 22,5p.

Sklasyfikowano 14 zawodników

Szachy to wspaniały sport wspomagający rozwój młodego pokolenia. Łączy w sobie wiele cech warunkujących prawidłową ocenę sytuacji oraz odpowiednią i prawidłową reakcję. Uczy jednej z najważniejszych sportowych postaw, zasadę „Fair Play”. Poszanowania innych oraz dla samego siebie, poczucia godności i sprawiedliwości. Zawsze, przed i po zakończeniu każdej partii szachowej, zawodnicy podają sobie ręce i dziękują za grę. Wyrażają przez to szacunek dla przeciwnika, niezależnie od tego kto został zwycięzcą, czy pokonanym. Jest to doskonała nauka skromności w przypadku wygranej oraz spokoju i opanowania w momencie porażki. Ważna jest tu pełna świadomość tego, że przeciwnik w grze, jest przede wszystkim kolegą i przyjacielem na co dzień.


2018/11/30, Stypendia sportowe Funduszu Natalii Partyki – IV edycja wystartowała

Fundusz Natalii Partyki w partnerstwie z siecią sklepów Biedronka uruchomił IV edycję programu stypendialnego dla młodych zdolnych sportowców borykających się z trudnościami w rozwoju kariery. To wyjątkowy program, który wspiera młodych, utalentowanych ludzi, szukających dofinansowania swojego rozwoju sportowego. Każde stypendium w ramach funduszu to 10 000 zł. na realizację jasno sprecyzowanych celów sportowych.

Natalia Partyka - czterokrotna mistrzyni paraolimpijska, trzykrotna uczestniczka igrzysk olimpijskich, medalista mistrzostw Europy, wielokrotna reprezentantka Polski w tenisie stołowym - utworzyła fundusz stypendialny, który od trzech lat, dzięki partnerstwu z siecią Biedronka, przyznaje stypendia dla zdolnych sportowców.

W związku z tym, że w tenisa stołowego gram długo, wiem, z czym wiąże się kariera sportowca. To mnóstwo przeszkód i wyrzeczeń. W czasie swojej kariery spotkałam wiele bardzo życzliwych mi osób, które w różny sposób mi pomagały. Cieszę się, że mój Fundusz pełni podobną rolę dla wielu młodych talentów.– mówi Natalia Partyka.

W trzech dotychczasowych edycjach Konkursu stypendia zdobyło 33 sportowców. W III edycji do grona stypendystów dołączyli między innymi Oskar Kwiatkowski, utalentowany snowboardzista i Łukasz Niedziałek – utytułowany młody chodziarz. Dominik Bury – wielokrotny medalista w biegach narciarskich otrzymał wsparcie Funduszu aż dwa razy. Stypendystami Funduszu zbyli również Bartosz Tyszkowski – zdobywca srebrnego medalu w pchnięciu kulą podczas Igrzysk Paraolimpijskich w RIO oraz Maria Andrejczyk, która z sukcesem zakończyła udział w olimpiadzie w Brazylii, zajmując czwartą pozycję w konkursie rzutu oszczepem.

Kto może dostać stypendium z Funduszu Stypendialnego Natalii Partyki?

Sportowcy w wieku od 17 do 22 lat, którzy osiągają wysokie wyniki w sporcie na poziomie klasy sportowej odpowiedniej do ich kategorii wiekowej, w dyscyplinach indywidualnych lub grach zespołowych, w dyscyplinach olimpijskich lub paraolimpijskich.

Stypendium otrzymają kandydaci, którzy z różnych przyczyn mają problemy z rozwojem kariery, ale jednocześnie mają sprecyzowane cele sportowe.

Stypendia w wysokości 1000 zł miesięcznie będą wypłacane przez 10 miesięcy. Kandydaci, prócz wypełnionego formularza zgłoszeniowego, muszą przesłać także krótką prezentację wideo. Wnioski stypendialne należy składać do 14 grudnia 2018 r.

Szczegółowe zasady przyznawania stypendiów dostępne są na stronie www.fundusznataliipartyki.pl.


2018/11/30, Barwy Lata z wyobraźnią - nowa wystawa w CIT

Od 4-go grudnia zapraszamy do małej galerii CIT na wystawę, której głównymi bohaterami będą papier czerpany, masa papierowa i jedwab.

Prace z papieru czerpanego, które Państwu zaprezentujemy powstały latem podczas wakacyjnych spotkań ze sztuką w Gryfińskim Domu Kultury. Warsztaty twórcze z dziećmi poprowadziła Elżbieta Narzekalak, instruktor pracowni plastycznej Deseń.

Uczestnicy warsztatów poznawali kolejne etapy tworzenia papieru czerpanego, od papierowej pulpy, przez odsączanie masy na siatkach, poprzez ozdabianie i suszenie.

Wystawa prezentuje również prace, które powstały podczas warsztatów prowadzonych pod kierunkiem Anety Kopystyńskiej, instruktora pracowni plastycznej Jedwab. Uczestnicy zajęć są autorami technik zarówno malowania na jedwabiu jak i tworzenia obrazów z masy papierowej.

Efekty warsztatów będziemy mogli podziwiać na ekspozycji w Centrum Informacji Turystycznej w Gryfinie.

Zapraszamy od poniedziałku do piątku, w godzinach 9.00-17.00.

Wystawa potrwa do 28 grudnia.


2018/11/26, Budżet obywatelski 2019 rozstrzygnięty!

Poznaliśmy już wyniki głosowania na realizację zadań budżetu obywatelskiego na rok 2019.

Dziękujemy bardzo za udział w głosowaniu w którym wzięło udział 3088 osób.

Do realizacji zakwalifikowano następujące zadania:

1. Zadanie nr 2 –„Modernizacja istniejącego Skateparku przy ulicy Sportowej w Gryfinie”

2. Zadanie nr 4 – „Doświetlenie miejscowości wiejskich: Bartkowo, Pniewo, Steklno, Steklinko, Żórawie”

Protokół Zespołu do spraw budżetu obywatelskiego

Pełne informacje na temat wyników głosowania na zadania budżetu obywatelskiego znajdziecie Państwo na stronie https://gryfino.budzet-obywatelski.org/ oraz na stronie Biuletynu Informacji Publicznej www.bip.gryfino.pl.


2018/11/29, Zapraszamy do "Kina dla Wymagających"
Kino Gryf zaprasza w grudniu na nowy cykl spotkań filmowych pod hasłem "Kino dla wymagających". W ramach cyklu gryfinianie będą mogli, podczas pojedynczych środowych projekcji, zobaczyć filmy o wysokich walorach artystycznych i niejednokrotnie nagradzane podczas światowych festiwali filmowych.

Gryfińskie kino przed laty przystąpiło do Sieci Kin Studyjnych i Lokalnych, czyli programu mającego na celu upowszechnianie kultury filmowej, w szczególności poprzez rozpowszechnianie filmów o wysokich walorach artystycznych oraz podejmowanie działalności edukacyjnej adresowanej do młodej widowni kin.
Do repertuaru gryfińska placówka stara się włączać kino ambitniejsze. Stąd nowa propozycja Kina Gryf, by w środowe wieczory kinomani spragnieni obrazów pełnych piękna, subtelności, niełatwych opowieści i dobrego aktorstwa, mogli zapoznać się z nieco innymi produkcjami, niż te głównego, popularnego i komercyjnego nurtu.

Pierwsza odsłona nowego cyklu już w środę 5 grudnia o godz. 20.00. Zostanie wówczas wyświetlony francusko-włoski dramat "Dogman", zdobywca nagród podczas tegorocznego festiwalu filmowego w Cannes oraz Europejskiej Akademii Filmowej. Tydzień później zostanie pokazany rosyjski dramat biograficzny "Lato".
Aktualny repertuar Kina Gryf można odnaleźć na naszej stronie www.gdk.com.pl. Natomiast po kliknięciu zakładki "Kup bilet" będzie można nabyć bilety wcześniej drogą elektroniczną. Kasa Kina Gryf jest czynna zawsze na pół godziny przed każdym seansem.
 
 

2018/11/29, Zapraszamy na Mikołajkowe Marsze na Orientację
Gryfiński Dom Kultury zaprasza na Mikołajkowe Marsze na Orientację. Impreza odbędzie się w sobotę 8 grudnia 2018. Zbiórka o godz. 11.30 w lesie w okolicy Grajdołka (dojście na start ul. Armii Krajowej i dalej ścieżką rowerową. Start i meta rajdu są w tym samym miejscu).
 
Do zabawy zapraszamy grupy maksymalnie 10 osobowe (uczniowie i opiekun, dzieci z rodzicami, wszyscy chętni).
Uczestnicy na starcie otrzymają mapy i karty startowe z zadaniami. Każdy uczestnik rajdu musi posiadać przynajmniej jeden widoczny element odzieży w kolorze czerwonym. Każda grupa musi mieć długopis.
 
Wpisowe rajdu wynosi 4 zł. Wpłat można dokonać w dniu imprezy po wcześniejszym zgłoszeniu swojego udziału u organizatora.
 
Akces uczestnictwa w Mikołajkowych Marszach na Orientację można zgłaszać do 4 grudnia, tel. 695 455 771, e-mail: kamilla.gadomska@gmail.com.
Po tym terminie nie gwarantujemy kompletu świadczeń zgłoszonym lub zapisującym się dopiero na starcie uczestnikom.
 
Szczegółowy regulamin zabawy, karta uczestnictwa i klauzula dotycząca przetwarzania danych osobowych znajdują się w załącznikach na stronie internetowej naszej placówki http://gdk.com.pl/index.php?plik=impreza&kalendarium_id=1061
 
 

2018/11/29, Festiwal Małych Form Ruchowych Jesienna Scena Tańca 2018
Za nami tegoroczna edycja Jesiennej Sceny Tańca, czyli Festiwalu Małych Form Ruchowych. Przez dwa dni, 24 i 25 listopada 2018 na deskach Gryfińskiego Domu Kultury mieliśmy okazję oglądać najciekawsze spektakle taneczne i wybitnych tancerzy.

W sobotni wieczór czyli pierwszego dnia Jesiennej Sceny Tańca, widzowie którzy licznie przybyli do Gryfińskiego Domu Kultury mogli zobaczyć trzy choreografie. Festiwal otworzyła prezentacja "PRZY PRZY hedonistyczna uprzykrzona historia przyjemności" w wykonaniu Joanny Chitruszko i Anny Piotrowskiej. Spektakl dotyczył zjawisk przyjemność i przykrość. Artystki przedstawiły swoje poszukiwania możliwości wytwarzania napięcia pomiędzy przyjemnością a przykrością, stanami między którymi nieustannie porusza się człowiek.

Gospodarze JST czyli Teatr Tańca EGO VU zaprezentował znaną już gryfińskiej widowni choreografię "Skrzynia" stworzoną przez Elizę Hołubowską.

Pierwszy dzień wydarzenia zakończono mocnym i mrocznym akcentem. Zespół H.Art Company przedstawił spektakl oparty na mitologii nordyckiej oraz na zwyczajach i rytuałach ludności Normańskiej z przełomu VII-XII w pt."Ravnfjaer".

W niedzielę na miłośników tańca i nie tylko czekały kolejne spektakle przygotowane przez doskonałych artystów.  Na scenie zaprezentowała się młodsza grupa Teatru Tańca EGO VU w choreografii "Nie(wystarczająca)". To mocny głos młodych kobiet, mierzących się z brutalnymi i absurdalnymi oczekiwaniami społecznymi dotyczącymi zachowania, kanonu piękna i buntujących się przeciw nim.

Kolejną prezentacją była praca "Ewa i On" w wykonaniu Iwony Olszowskiej i Pawła Kiniora. Ewa i On to impresja odnosząca się do Adama i Ewy.

Ostatnią festiwalową propozycją był spektakl pt."Dzień, w którym V. dała mi do myślenia albo jak pozbyłam się prokrastynacji" jaki przedstawiła Aleksandra Bożek-Muszyńska. Punktem wyjścia do pracy nad spektaklem była próba znalezienia odpowiedzi na pytanie: na co przyjdzie jeszcze czas?

Dodatkową atrakcją tegorocznej edycji JST była interaktywna instalacja pt."REFLECTIONS", którą można było odwiedzać podczas festiwalu, przed spektaklami, w trakcie przerw oraz po spektaklach. Instalację stworzyli pochodząca z Gryfina tancerka i choreografka Anna Kamińska oraz kompozytor i sound designer Przemysław Degórski.

Jak co roku Festiwalowi Małych Form Ruchowych JESIENNA SCENA TAŃCA towarzyszyły warsztaty tańca. Podczas zajęć tancerze i tancerze amatorzy uczyli się pod okiem wybitnych choreografów pracy nad ciałem i nowych technik tańca.
W ramach JST 2018 organizatorzy zaplanowali dwa warsztaty z tańca współczesnego oraz warsztat tribal fusion dance. Zajęcia odbywały się w sali gimnastycznej Zespołu Szkół Ogólnokształcących przy ul. Niepodległości 16 w Gryfinie. Każdy z warsztatów trwał dwa dni, w sobotę i w niedzielę po dwie godziny.
Warsztaty odkrywające tajniki tańca współczesnego, poprowadziły Anna Kamińska i Anna Piotrowska. Brały w nich udział osoby zajmujące się już tańcem.

Zajęcia pt. "Architektura ciała w tribal fusion dance", jakie poprowadziła Iza Łogonowicz były otwartymi warsztatami dla wszystkich zainteresowanych.

Organizatorami festiwalu Jesienna Scena Tańca byli:
Środowisko Inicjatyw Artystycznych HYBADU
Gryfiński Dom Kultury
Gmina Gryfino
 
 
 
 
 
 
 

2018/11/13, Gminne obchody Święta Niepodległości

W dniu 11 listopada 2018 roku w Gryfinie odbyły się uroczystości związane z 100. rocznicą odzyskania przez Polskę Niepodległości. O godz. 9.00 odbyło się złożenie kwiatów przy pomniku Marszałka Piłsudskiego na Placu Pamięci Sybiraków w Gryfinie. O godz. 10.00 miała miejsce Uroczysta Msza św. w intencji Ojczyzny w Kościele pw. NNMP w Gryfinie.


2018/11/13, Akademia Niepodległościowa

Z okazji 100-lecia odzyskania niepodległości odbyła się uroczysta Akademia, podczas której Zastępca Burmistrza Miasta i Gminy Gryfino Paweł Nikitiński oraz Przewodnicząca Rady Miejskiej w Gryfinie Elżbieta Kasprzyk wyróżnili osoby zasłużone dla gryfińskiej społeczności.

Zaproszeni goście mieli przyjemność wysłuchać koncertu Baltic Neopolis Orchestra oraz Szkoły Muzycznej I Stopnia w Gryfinie. Możliwe było również obejrzenie wystawy przygotowanej przez Stowarzyszenie Wolnego Słowa z Warszawy i Muzem Historii Polski pt. "Józef Piłsudski - pierwszy dziadek niepodległej".


2018/11/26, Wykaz aptek z terenu gminy Gryfino, do których można bezpłatnie oddać opakowania po lekach

Wykaz aptek z terenu gminy Gryfino, do których można bezpłatnie oddać opakowania po lekach i przeterminowane leki pochodzące ze strumienia odpadów komunalnych

1. Apteka, 74-100 Gryfino, ul. Łużycka 3 F

2. Apteka "Verbascum", 74-101 Gryfino, ul. 11 Listopada 16

3. Apteka Gryfińska, 74-100 Gryfino, ul. Piastów 10A

4. Apteka Cefarm nr 81-064 , 74-100 Gryfino, ul. Grunwaldzka 6

5. Apteka "Mandragora" , 74-101 Gryfino, ul. Krasińskiego 89

6. Apteka "Vademecum" , 74-100 Gryfino, ul. 1 Maja 15 H

7. Apteka , 74-101 Gryfino, ul. 11 Listopada 66 – 68

8. Apteka "Muszkieter" , 74-100 Gryfino, ul. 9 Maja 14

9. Apteka "W Galerii" , 74-100 Gryfino, ul. Flisacza 63

10. Apteka „Centrum Zdrowia”, 74-100 Gryfino, ul. Niepodległości 28

Przeterminowane leki oraz opakowania po lekach można również dostarczyć do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych:

1. na terenie Składowiska odpadów Gryfino-Wschód, działka 96/16 obręb Wełtyń II, pn-sb 7:00-17:00

2. przy ul. Targowej 9 w Gryfinie, pn-pt 7:00-17:00.


2018/11/13, Gryfiński Bieg Niepodległości 2018

Punktualnie o 11.11 z Nabrzeża wystartował Gryfiński Bieg Niepodległości. Przed startem wszyscy zebrani na Nabrzeżu wspólnie odśpiewali Hymn Polski.

Uczestnicy przebiegli 10 km ulicami naszego miasta. Nad bezpieczeństwem podczas biegu czuwały Służby Komendy Powiatowej Policji, Straży Miejskiej oraz jednostki Ochotniczej Straży Pożarnej. Gratulacje dla wszystkich uczestników!


2018/11/21, XIV Jesienna Impreza na Orientację
W sobotę 17 listopada 2018 odbyła się XIV Jesienna Impreza na Orientację. Wydarzenie zorganizował Gryfiński Dom Kultury.

Rajd na orientację wystartował krótko po godzinie 11. Start zabawy znajdował się przy ścieżce rowerowej na gryfińskim Grajdołku. Celem imprezy była popularyzacja turystycznych rajdów na orientację, integracja i wspólna zabawa z mapą i kompasem w terenie.

W rajdzie wystartowało aż 39 zespołów, czyli ponad 90 uczestników, dla których przewidziano cztery kategorie startowe TD (dzieci), TM (młodzież) TJ (juniorzy) oraz trasę rekreacyjną TR.
Wśród zgłoszonych drużyn znaleźli się reprezentanci: Szkoły Podstawowej nr 2 w Gryfinie, Szkoły Podstawowej nr 4 z Goleniowa, Szkoły Podstawowej z Klinisk Wielkich, Gryfińskiego Domu Kultury i Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Gryfinie.

Drużyny po odprawie wyruszyły na trasę z mapką rajdu i kartą, gdzie miały zgromadzić oznaczenia z odnalezionych punktów kontrolnych.
Trasę dla piechurów przygotowała instruktor ds. turystyki z Gryfińskiego Domu Kultury Kamilla Gadomska.

W kategorii TD miejsce pierwsze zajęły dwie drużyny: zespół z SP4 Goleniów w składzie Antoni Korczak i Maciej Szubert oraz podopieczni pracowni turystycznej z GDK Hanna Staruk, Jan Bodys i Wojciech Frąckiewicz.

W kategorii TM najlepiej swoją trasę pokonał zespół w składzie Paulina Dobrowolska i Wiktoria Czerniawska z SP Kliniska Wielkie.

W kategorii TJ najlepiej wypadła drużyna z ZSP 2 w składzie Nicola Ochocka i Sebastian Maszadro.

Szczegółowe wyniki XIV Jesiennej Imprezy na Orientację znajdują się w załączniku na stronie GDK  http://www.gdk.com.pl/index.php?plik=aktualnosc&aktual_id=1808.  Każdy z uczestników zabawy dostał pamiątkowy medal.

Rajd został dofinansowany przez PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna S.A., Oddział Zespół Elektrowni Dolna Odra.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2018/11/22, 74 rocznica wyzwolenia Bredy przez I Dywizję Pancerną gen. Stanisława Maczka

W dniach  27-28 października 2018 roku Kapitan Grzegorz Węgrzyn uczestniczył w uroczystościach 74. rocznicy wyzwolenia Bredy przez I Dywizję Pancerną gen. Stanisława Maczka. Poniżej przedstawiamy relację z tego wydarzenia przedstawioną przez Pana Węgrzyna. 

74 rocznica wyzwolenia Bredy przez I Dywizję Pancerną gen. Stanisława  Maczka

Szlak bojowy gen. broni Stanisława Maczka  rozpoczął się podczas I-szej wojny światowej w wojsku austryjackim, w  kampanii włoskiej. W 1918 roku dezerteruje do Wojska Polskiego, broni Lwowa przed sowietami. Gdy rozpoczyna się II wojna światowa jest dowódcą jednostek pancerno-zmotoryzowanych i walczy w kampanii wrześniowej broniąc ponownie Lwowa.

Po wkroczenie Rosjan 17 września 1939 roku przedostaje się przez Węgry do Francji, gdzie dalej walczy. Tutaj zostaje gen. broni. Po kapitulacji Francji przedostaje się do Anglii ,gdzie formuje I Dywizję Pancerną w skład której wchodzi 900 oficerów, 14 tys.żolnierzy, 380 czołgów, 4 tys. pojazdów mechanicznych. W 1944 roku wchodzi do działań wojennych, walcząc o Francję, Belgię, Holandię. Najbardziej słynne zwycięstwo odnosi w Bredzie, gdzie zdobywa miasto bez ofiar w ludności cywilnej i bez zniszczeń miasta. W uznaniu zasług , na wniosek mieszkańców Bredy gen. Stanisław Maczek zostaje honorowym obywatelem Holandii.

Po zakończeniu II wojny światowej zamieszkuje w Edynburgu/Szkocja/,gdzie pracuje jako barman i windowy w hotelu. W 1946 roku Rząd Polskiej Republiki Radzieckiej pozbawia gen. Stanisława Maczka obywatelstwa Polskiego. Zmarł 11 grudnia 1994 r. w Edenburgu.

Został pochowany przy swoich żołnierzach w Etensebaan w Bredzie. 

Uroczystości były zaplanowane na dwa dni. W sobotę 27 października 2018r. rozpoczęły się na cmentarzu wojennym w gminie Oosterhont. W pełnym ceremoniale woskowym, w obecności kombatantów polskich i holenderskich, przedstawiciele strony holenderskiej i polskiej oddali cześć żołnierzom poległym w wyzwalaniu gminy. Po odegraniu hymnów państwowych, oficjalnych przemówieniach, złożeniu wieńców i kwiatów, salwie honorowej, nastąpiła bardzo wzruszająca  część uroczystości. Holender, cichutko grając sobie  na akordeonie zaczął śpiewać po polsku piosenkę „Dziś do Ciebie przyjść nie mogę”, a harcerze i skauci  w tym czasie kładli wiązanki biało-czerwonych kwiatów na grobach i odsłaniali portrety żołnierzy leżących w mogiłach. Było to bardzo wzruszające. Na zakończenie uroczystości wojskowi kapelani i ksiądz z polskiego kościoła pw. Świętego Maksymiliana Kolbe poświęcili groby. Gdy uroczystość dobiegała końca Burmistrz Gminy poprosił o udział w uroczystości odsłonięcia  pomnika, symbolizującego sapera budującego most łączący dwa narody: holenderski i polski.

Uroczystość w szkole

Drugą uroczystością zaplanowaną na sobotę,była wizyta w Szkole Polonijnej im. gen. St. Maczka w Brabancji Północnej przy Fundacji Pro Polonia. Tak jak stary dobry polski obyczaj karze,dyrektor Pani Jolanta Husiatyńska-Gołka przywitała nas na progu szkoły, przedstawiając jednocześnie  pozostałych gości.

Uroczystość miała tytuł „Dzień Generała Maczka” i rozpoczęła się odśpiewaniem hymnu szkoły przez uczniów wraz z gronem pedagogicznym. W dalszej części oficjalnej Pani Dyrektor serdecznie podziękowała przybyłym kombatantom i pozostałym gościom. Następnie rozpoczęła się część artystyczna w której zespół z Antwerpii zaprezentował swój repertuar patriotyczny,zapraszając do wspólnego śpiewania pieśni takich jak:Legiony,Szara Piechota, Dziewczyna z Granatem,Major Ponury i Biały Krzyż. Atmosfera była podniosła a jednocześnie swobodna. Wszyscy się uśmiechali,rozmawiali każdy z każdym,kombatanci chętnie opowiadali swoje historie. Goście również mieli swoją możliwość podziękowań za zaproszenie,jak i wręczenie upominków dla kombatantów i P. Dyrektor,co uczyniłem dziękując w imieniu Burmistrza - Pana Mieczysława Sawaryna. Gdy już było wszystko dla ducha, Pani Zosia Kruk, rodowita Zakopianka zaprosiła na poczęstunek czysto polski:grochówka,chleb ze smalcem i ogórkiem, a na deser kawa,herbata, ciasto  i tort. Nikt głodny nie był,a raczej objedzony. I jak to zazwyczaj jest, dobre się szybko kończy,bo czas goni na następną uroczystość. Tym razem na rynek i główny plac Bredy, na którym jest wmurowana okolicznościowa tablica poświęcona I Dywizji Pancernej gen. Stanisława Maczka.

Dzisiaj to już trzecia uroczystość. Tak jak z Oosterhout do szkoły jechaliśmy w asyście motocyklistów,tak i teraz jest tak samo. Piękny widok, jak polska husaria motorowa jedzie przez miasto, ubrana w skrzydła husarskie i flagi polskie przyczepione do motorów. Prawdziwa husaria!

Przejeżdżając w jedną i drugą stronę nie widziałem  ze strony przechodniów,ani kierowców jakiś nie takich gestów. Widziałem uśmiechy i przyjazne pozdrowienia rąk.

Tutaj uroczystość podobna do porannej na cmentarzu. Część oficjalna,hymny obu państw,przemówienia,składanie wieńców i kwiatów. Na zakończenie występ orkiestry wojskowej, potem zdjęcia i przygotowanie do inscenizacji wjazdu żołnierzy na rynek miasta. W tym wszystkim pomagają grupy rekonstrukcyjne,które zabierają na samochody kombatantów i odjeżdżają w kierunku rynku. Tam czekają na nich grupy mieszkańców Bredy poprzebieranych w stroje z tamtego okresu. Wszystko się dzieje we wczesnych godz. popołudniowych,gdy miasto żyje i wszystkie kawiarnie są zajęte. Okrzyki radości, oklaski, ogólna radość. Ładna uroczystość! Po kilkudziesięciu minutach grupy rekonstrukcyjne wyjeżdżają z rynku.Kombatanci,notable, generalicja i zaproszeni goście udają się do hotelu na wystawny raut,a my na kwaterę. Jak widać,cała sobota była wypełniona i z prawdziwą przyjemnością udawaliśmy się na odpoczynek ,bo jutro od rana najważniejsze uroczystości.

 

74 rocznica wyzwolenia Bredy przez Polaków

Uroczystości rozpoczęły się uroczystą Mszą Świętą o godz.08.45 w kościele St. Laurentiuskerk przy Ginnekenweg 333 w Bredzie. Mszę Świętą celebrował polski ksiądz w asyście Wojska Polskiego i harcerzy. Po zakończonej Mszy Świętej uczestnicy uroczystości udali się na cmentarz wojskowy Ginneken, gdzie odbył się cały ceremoniał wojskowy, a na zakończenie złożono wieńce i kwiaty od przedstawicieli kombatantów, władz holenderskich, polskich,harcerzy i osób prywatnych. W uroczystościach tych,brał również udział akordeonista holenderski,który zaśpiewał po polsku piosenkę Krzysztofa Klenczona „Biały Krzyż”. Bardzo wzruszająca chwila. Na centralne uroczystości trzeba było się udać na cmentarz w Etensebaan, gdzie znajduje się grób gen.broni Stanisława Maczka. Organizacyjnie wszystko było przygotowane z największą starannością. Były przygotowane specjalne miejsca dla kombatantów,oficjeli, zaproszonych gości,a dla mieszkańców Bredy i przyjezdnych gości, postawiono trybunę. Kto nie znalazł miejsca siedzącego na trybunie,znalazł miejsce w oznaczonych sektorach. Każdy uczestnik uroczystości dostał program w języku polskim i holenderskim,jak też tekst przemówień wygłaszanych na uroczystości. Z polskiej strony przemówienia wygłaszali:przedstawiciel środowisk i stowarzyszeń kombatanckich, Pani min.Anders/córka gen.Andersa/, min.J.J.Kasprzyk, przedstawiciel Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego,Generalny Konsul Polski.

Ze strony holenderskiej głos zabrał burmistrz Bredy. Pani min.Anders w swoim przemówieniu wspomniała o roli jaką odegrali żołnierze polscy w czasie II-giej wojny światowej i jaki Ich los spotkał po jej zakończeniu. Bardzo wyrażnie opowiedziała o losie gen.St.Maczka. Wszystko to po angielsku i po polsku. Min J.J.Kasprzyk bardzo dobitnymi słowami wyraził opinię o dzisiejszej Europie i podkreślił,że to Europa powinna dziękować żołnierzowi i Narodowi Polskiemu,że jest wolna. Burmistrz Bredy bardzo serdecznie dziękował polskim żołnierzom,podkreślił Ich rolę w wyzwoleniu Bredy.Na koniec ogłosił,że będzie wybudowany Memoriał Gen.Maczka poświęcony pamięci Generała i Jego Żołnierzy. Uroczyste otwarcie Memoriału ma nastąpić roku 2019, podczas 75 rocznicy wyzwolenia Bredy. Po części oficjalnej rozpoczął się dalszy ciąg uroczystości w ceremoniale wojskowym.

Zostały odegrane hymny obu narodów,został odczytany apel poległych,salwa honorowa i składanie wieńców i kwiatów. Odbywało się to wszystko w kolejności odczytywania delegacji przez prowadzącego uroczystość. Nasza gryfińska delegacja również została oficjalnie zaproszona do złożenia hołdu dla gen. Stanisława Maczka i jego żołnierzom,co uczyniłem. Gdy uroczystość dobiegała końca, min.J.J.Kasprzyk odznaczył dziewięciu kombatantów  odznaczeniem „Pro Bono Poloniae”- Dla Dobra Polski. Po wyprowadzeniu Sztandaru i wymarszu orkiestry wojskowej uroczystość została zakończona.   

    


2018/11/13, Koncert Muzyki Polskiej z okazji Narodowego Święta Niepodległości

Kolejne wydarzenie upamiętniające Narodowe Święto Niepodległości za nami! W dniu 10 listopada odbył się wyjątkowy Koncert Muzyki Polskiej w Kościele pw. NNMP w Gryfinie.

Gospodarzem koncertu był Chór Res Musica a gościnnie wystapili Chór "Hejnał" ze Szczecina oraz Szczeciński Chór Chłopięcy "Słowiki".


2018/11/14, Koncert Grażyny Łobaszewskiej i zespołu Ajagore w GDK - Bilety już sprzedaży!
We wtorek 11 grudnia 2018 w sali widowiskowej Gryfińskiego Domu Kultury wystąpi Grażyna Łobaszewska. Artystka zaprezentuje się w Gryfinie razem z zespołem Ajagore.
W programie koncertu znajdą się kolędy i znane przeboje wokalistki. Początek muzycznego wieczoru o godzinie 20.

Bilety na wydarzenie są już do nabycia w Gryfińskim Domu Kultury oraz w sprzedaży elektronicznej poprzez zakładkę “Kup bilet” na stronie gdk.com.pl
Cena biletów w przedsprzedaży - do 1 grudnia: 40 zł
od 2 do 10 grudnia: 45 zł
w dniu koncertu: 50 zł

Grażyna Łobaszewska to kompozytorka i autorka wielu śpiewanych przez siebie utworów. Po raz pierwszy muzyczny świat usłyszał o Grażynie Łobaszewskiej w 1971 roku. na Festiwalu Piosenki Radzieckiej w Zielonej Górze. Rok później artystka przeniosła się do Poznania. Od tego momentu kariera wokalistki potoczyła się błyskawicznie. Nie mogło być inaczej, bo jak mówi Krzysztof Ścierański, basista i kompozytor, Grażyna to "najczarniejsza z białych kobiet". Krytycy zaś bez wahania porównują wokalistkę z Arethą Franklin czy Billie Holiday.

Pierwsze lata kariery wokalistki to niezwykle trudna, ale i pozwalająca na zdobycie doświadczenia praca w chórkach gwiazd polskiej sceny - Haliny Frąckowiak, Wojciecha Skowrońskiego i Elżbiety Wojnowskiej. Występowała i nagrywała także z zespołami Janusza Komana, Alex Bandem Aleksandra Maliszewskiego, Grupą Doktora Q Tadeusza Klimondy i z orkiestrą Zbigniewa Górnego.

Łobaszewska, znana z takich utworów jak "Czas nas uczy pogody", "Za szybą", "Gdybyś", czy duetów z Piotrem Schulzem (m.in. "Może za jakiś czas" i "Autostradą do nieba").

Publiczność zachwycają nie tylko wykonania piosenek napisanych specjalnie dla G. Łobaszewskiej przez najwybitniejszych polskich kompozytorów muzyki rozrywkowej, ale także jej własne interpretacje standardów jazzowych, gospel oraz niezwykle osobiste wersje kolęd i pastorałek z całego świata.

W 2005 roku ukazała się płyta "Prowincja jest piękna", będąca owocem współpracy Grażyny Łobaszewskiej z autorem tekstów, Krzysztofem Loganem Tomaszewski a także młodym, trójmiejskim Jazzmanem Piotrem Manią. Od 2008 r. regularnie towarzyszy Grażynie formacja AJAGORE w składzie: Sławomir Kornas (bas, śpiew), Maciej Kortas (gitary) oraz Michał Szczeblewski (perkusja). Owocem tej współpracy jest niezliczona ilość koncertów oraz najnowsze, jubileuszowe wydawnictwo "Sklejam się" oraz płyta poświęcona pamięci Czesława Niemena pod tytułem "Dziwny jest".

Wspaniały kontakt z młodzieżą, chęć dzielenia się swoją ogromną wiedzą i doświadczeniem, a także miłością do muzyki sprawiają, że artystka jest również lubianym pedagogiem. Praca dydaktyczna stanowi bardzo ważny aspekt życia wokalistki, której pogoda ducha i wielkie poczucie humoru uwielbiają studenci i warsztatowicze. Grażyna Łobaszewska prowadzi zajęcia z emisji głosu, a także interpretacji piosenki. Artystka jest również jurorem podczas wielu festiwali piosenki.
 
 
 

2018/11/19, Międzynarodowy Turniej Szachowy XXVII Torgelower

Bardzo dobra gra, wiele pięknych i zwycięskich partii, doskonałe miejsca oraz dużo materiałów do dalszej systematycznej pracy to efekty sobotniego wyjazdu do Torgelow w Niemczech. W Międzynarodowym Turnieju Szachowym XXVII Torgelower Nachwuchsopen wzięli udział zawodnicy z 11 klubów i ośrodków szachowych z Niemiec i Polski. Na sali gry zameldowali się reprezentanci min. Torgelow, Greifswald, Pasewalk, Uckermunde, Neubrandenburg, Goritz Frideland i Szczecina. Wśród nich nasi – z UKS Biały Pion. Zauważalni nie tylko z racji klubowych koszulek ale też z solidnej i efektywnej gry jaką zaprezentowali podczas turnieju. Od początku, do ostatniej rundy, gryfiniacy bez cienia respektu walczyli z rywalami a widok zawodnika z Gryfina grającego na czołowych szachownicach, wielokrotnie pojawiał się podczas turniejowych rund. Stąd pewno i bardzo dobre wyniki…

W klasyfikacji generalnej po dwa miejsca na podium w każdej grupie wiekowej dla naszych! Dwa srebrne, dwa brązowe medale. W grupie młodszej Przemek Gągoliński drugi a Dominik Mróz trzeci, obaj po 5,0p.. W starszej, srebro dla Szymona Soszki a brąz dlaBartosza Nędzarka. Po złoto przyjedziemy za rok, zapowiedzieli. Brawo i trzymamy kciuki !

Równie okazale wypadła klasyfikacja w poszczególnych kategoriach wiekowych. Z pięknymi pucharami do Gryfina powróciło aż czterech reprezentantów UKS Biały Pion. W rankingu dziewcząt trzy nasze dziewczęta nie miały równych w zawodach. Do lat 16 zwyciężyła Martyna Kuryło 5,0p. do lat 12 Aleksandra Kucharczyk 3,0p. oraz Liwia Babińska do lat 10. Wśród chłopców do lat 12 najlepszy byłKrystian Biercewicz 3,0p.

Na pochwałę zasłużyli wszyscy grający zawodnicy. Zarówno wymienieni powyżej ale i też pozostali. Filip Lewandowski 5,0p.  Tomek Zabadała i Nina Lesiak po 4,0p. Hania Grabowska, Aleks Kaliński, Paulina Wawrzyniak, Hania Sztylke po 3,0p. i Oliwier Ślusarczyk 2,0p. w grupie młodszej do lat 10 oraz Nikodem Mróz, Adam Hajdaś, Bartosz Szpura po 4,0p. Gabriel Jazukiewicz, i Kajetan Jędraszczyk po 3,0p. w grupie starszej.

To był bardzo udany wyjazd integracyjny oraz szkoleniowy. Zmagania ze stresem i odpowiednia reakcja na szybko zmieniające się sytuacje na szachownicy, stanowiły doskonały bodziec do rozwoju umiejętności szachowych a wiele elementów gry turniejowej zostało wprowadzonych w realia bezpośredniej walki z przeciwnikiem. Ponadto, obserwacja rywali i ich zachowania ale też i własna postawa, ukazywała najważniejsze przesłanie tej gry – ponadczasowe FAIR PLAY, szacunek dla przeciwnika bez względu na jego narodowość, przynależność klubową czy umiejętności szachowe.

Bardzo serdeczne podziękowania, składamy wszystkim rodzicom którzy pomagali podczas wyjazdu na zawody. Dziękujemy za poświęcony czas, zaangażowanie, zdjęcia oraz jak zawsze miłą szachową atmosferę.

Wszystkie zdjęcia: Justyna Pejska Babińska


2018/11/13, Gryfińskie Bicie Rekordu dla Niepodległej

W dniu 09 listopada na Stadionie Sportowym w Gryfinie przedszkolaki oraz uczniowie Szkół Podstawowych zebrali się aby wspólnie pobić rekord na najwięcej osób jednocześnie śpiewających Hymn Polski w związku ze Świętem Niepodległości.

Hymn zaśpiewało niecałe 1000 osób!


2018/11/09, Święto Niepodległości w Calineczce

Przedszkolaki z „Calineczki” uroczyście świętowały setną rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości. Było to bardzo wyjątkowe spotkanie, podczas którego został z dumą odśpiewany  „Hymn Polski” oraz inne pieśni patriotyczne.

Można było również podziwiać „Poloneza” w wykonaniu przedszkolaków w pięknych strojach ludowych.


2018/11/09, 100 dobrych uczynków na setną rocznicę odzyskania niepodległości

Obchody Narodowego Święta Niepodległości i setną rocznicę odzyskania państwowości polskiej uczczono w Szkole Podstawowej im. księcia Barnima I w Żabnicy w szczególny sposób.  Szkolną uroczystość rozpoczęła  prezentacja przypominająca najważniejsze fakty z polskiej historii oraz drogę naszej ojczyzny do niepodległości. Uczniowie przypomnieli  wydarzenia sprzed 100 lat ilustrując  je wierszami i patriotycznymi utworami muzycznymi .  Rozbrzmiewała m.in. „Pierwsza brygada” i „Wojenko , wojenko” . Ale nie zabrakło  też „Mazurka Dąbrowskiego” oraz innych pięknych polskich pieśni i piosenek . Po tym słowno-muzycznym montażu wszyscy uczniowie i nauczyciele oraz zaproszeni goście wzięli udział w akcji Ministerstwa Edukacji Narodowej „Rekord dla Niepodległej”.

Razem z ponad czterema milionami uczniów i nauczycieli ze szkół w Polsce i za granicą odśpiewano dokładnie o 11.11 czterozwrotkowy hymn narodowy. Na zakończenie wypuszczono w niebo symboliczną liczbę 100 do której przymocowano wszystkie dobre uczynki i działania ,które podjęli uczniowie indywidualnie i zespołowo od początku roku szkolnego.


2018/11/09, Informacja o szczepieniach

Pilotażowy program bezpłatnych szczepień przeciw grypie dla mieszkańców Gryfina powyżej 55 roku życia.

Burmistrz Miasta i Gminy Gryfino wraz z Przychodnią Medycyny Rodzinnej "Parkowa" w Gryfinie oraz Pomorskim Uniwersytetem Medycznym zapraszają mieszkańców Miasta i Gminy Gryfino powyżej 55 roku życia na bezpłatne szczepienia przeciw grypie. Szczepienie jest częścią projektu realizowanego przez PUM i Narodowy Instytut Zdrowia, mającego na celu zbadanie efektywności tych szczepień. Wiąże się to z koniecznością wyrażenia zgody przez pacjentów na udział w wyżej wymienionym projekcie oraz poddaniem się badaniom przed szczepieniem i miesiąc po szczepieniu.

Osoby chętne do zaszczepienia się zapraszamy do Przychodni Medycyny Rodzinnej "Parkowa" w Gryfinie, ul. Parkowa 7 (przychodnia jest czynna od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00-18.00). Ilość szczepionek ograniczona, zapisy w rejestracji lub telefonicznie od dnia 13 listopada (wtorek) pod numerami: 505 645 455, 91 416 26 87, decyduje kolejność zgłoszeń.

Z upoważnienia

Burmistrza Miasta i Gminy Gryfino

Zastępca Burmistrza

Paweł Nikitiński


2018/10/16, "Ucząc się przeszłości, przygotowujemy się na przyszłość - inteligentna wioska"

Gmina Gryfino zgodnie z umową nr WPROW-FV/4/2018 na realizację operacji w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. realizuje projekt "Ucząc sie przeszłości, przygotowujemy się na przyszłość - inteligentna wioska" współfinansowany ze środków Schematu II Pomocy Technicznej PROW na lata 2014-2020. W ramach projektu odbywają sie warsztaty szkoleniowe dla organizacji pozarządowych oraz przedstawicieli sołectw. Podczas szkoleń odbywają sie zajęcia teoretyczne oraz praktyczne w zakresie unijnych funduszy, budowania marki organizacji a także mocnych i słabych stron stowarzyszeń.

 


2018/10/09, Petycja dot. programu "Wzorowa Łazienka"

Dnia 20 sierpnia 2018 r. rozpoczęła się V edycja Programu “Wzorowa Łazienka”. 

Ze szczegółami Programu można zapoznać się pod adresem URL: http://bit.ly/WZOROWALAZIENKA

W związku z powyższym, kierując się uzasadnionym interesem społecznym, wnosimy o podjęcie następującego działania:

Treść petycji: 

§1) Na mocy art. 63 Konstytucji RP w związku z art. 2 pkt 1, 2 i 3 Ustawy z dnia 11 lipca 2014 r. o petycjach (Dz.U.2014.1195 z dnia 2014.09.05) w zw. z art. 241 Kodeksu postępowania administracyjnego, wnosimy petycję do Kierownika JST o przekazanie niniejszego tekstu/petycji do wszystkich podległych publicznych szkół podstawowych (również tzw. Zespołów Szkół).

Efektem przystąpienia Szkoły Podstawowej do Programu może być sfinansowanie remontu szkolnej łazienki.

Mamy nadzieję, że tak jak w poprzednich edycjach, nasza akcja zaktywizuje mieszkańców oraz Dyrektorów Szkół i pomoże wypełniać zadania związane z zaspokajaniem potrzeb wspólnot lokalnych w kontekście art. 7 ust. 1 Ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dz.U.2016.446 tj. z dnia 2016.04.04). 

§2) Dodatkowo - chcąc działać lege artis oraz w pełni jawnie i transparentnie - w trybie art. 8 Ustawy o petycjach (Dz.U.2014.1195 z dnia 2014.09.05) wnosimy o opublikowanie niniejszej petycji wraz ze wszystkimi załącznikami na stronie internetowej JST, wraz z danymi Podmiotu Wnoszącego niniejszą Petycję.

Osnowa Petycji: 

Program „Wzorowa Łazienka” rozpoczął się 20 sierpnia 2018 roku i jest skierowany do publicznych szkół podstawowych. Te z nich, które poprzez rejestrację dołączą do Programu, będą mogły pogłębiać edukację uczniów w zakresie właściwych nawyków higienicznych oraz otrzymają szansę na remont szkolnej łazienki w wysokości 30 000 zł. (Dodatkowe informacje dot. puli nagród - znajdują się w części dotyczącej szkół - poniżej)

Postulat Ustawodawcy, aby przedmiotem petycji było podjęcie przez Organ działania w sprawie aspektów życia zbiorowego lub wartości wymagających szczególnej ochrony w imię dobra wspólnego, mieszczących się w zakresie zadań i kompetencji adresata petycji, wydaje się idealnie wpisywać w idee fixe Programu „Wzorowa Łazienka”.

Jeżeli w nielicznych Urzędach - “polskie czcionki” w naszym wniosku nie wyświetlają się właściwie - może to wynikać z niedostosowania systemów Gminy do wymogów Rozporządzenia Rady Ministrów z  dnia 12 kwietnia 2012 r. w sprawie Krajowych Ram Interoperacyjności, minimalnych wymagań dla rejestrów publicznych i wymiany informacji w postaci elektronicznej oraz minimalnych wymagań dla systemów teleinformatycznych (Dz.U.2017.2247 t.j. z 2017.12.05) - można wtedy skorzystać z załączonego pliku word - z tożsamą treścią. 

—————— Część Petycji dotycząca Dyrektora Szkoły do przekazania do właściwych miejscowo Szkół:

Szanowna Pani 

Szanowny Pan

Dyrektor Szkoły Podstawowej

Dane Podmiotu wnoszącego petycje znajdują się poniżej oraz - w załączonym pliku sygnowanym kwalifikowanym podpisem elektronicznym stosownie do dyspozycji Ustawy z dnia 5 września 2016 r. o usługach zaufania oraz identyfikacji elektronicznej (Dz.U.2016.1579 dnia 2016.09.29) oraz przepisów art. 4 ust. 5 Ustawy o petycjach (Dz.U.2014.1195 z dnia 2014.09.05). Data dostarczenia zgodna z dyspozycją art. 61 pkt. 2 Ustawy Kodeks Cywilny (Dz.U.2017.459 tj. z 2017.03.02).

Preambuła Petycji:

Dnia 20 sierpnia br. rozpoczęła się V edycja Programu “Wzorowa Łazienka”.  Ze szczegółami Programu można zapoznać się pod adresem: http://bit.ly/WZOROWALAZIENKA

Przedmiot Petycji:

§1) Na mocy art. 63 Konstytucji RP w związku z art. 2 pkt 1, 2 i 3 Ustawy z dnia 11 lipca 2014 r. o petycjach (Dz.U.2014.1195 z dnia 2014.09.05) w zw. z art. 241 Kodeksu postępowania administracyjnego - wnosimy petycję do Dyrektora Szkoły o dokonanie analizy przedłożonej poniżej propozycji oraz rozważnie przystąpienia do opisanego w niniejszej petycji Programu.

Jak określono już powyżej: postulat Ustawodawcy, aby przedmiotem petycji było podjęcie przez Organ działania w sprawie aspektów życia zbiorowego lub wartości wymagających szczególnej ochrony w imię dobra wspólnego, mieszczących się w zakresie zadań i kompetencji adresata petycji, wydaje się idealnie wpisywać w idee fixe Programu „Wzorowa Łazienka”.

Formularz zgłoszeniowy online znajduje się pod adresem URL: http://bit.ly/WZOROWALAZIENKA

Każda szkoła przystępująca do konkursu, po wypełnieniu wzmiankowanego formularza otrzyma na podany w formularzu adres e-mail link potwierdzający. 

Rzeczony, otrzymany link należy kliknąć, potwierdzając tym samym przystąpienie do Konkursu.         

W przypadku twierdzącej odpowiedzi na naszą petycję należy  zgłosić udział w konkursie poprzez wypełnienie wzmiankowanego formularza online.

Dzięki akcjom tego typu Jednostka Administracji Publicznej ma możliwość zgodnie z regulaminem Programu uzyskać wartość dodaną bez angażowania środków publicznych.

§1.1) W związku z powyższym oraz w trosce o najmłodszych Obywateli - Uczniów Szkół wnosimy petycję na mocy art. 63 Konstytucji RP w trybie Ustawy o petycjach w związku z 241 Ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (Dz.U.2017.1257 tj. z 2017.06.27) o rozpatrzenie możliwości remontu szkolnej łazienki, a tym samym przystąpienia do konkursu opisanego powyżej. Organizatorem akcji pod nazwą „Wzorowa Łazienka” i fundatorem nagród - jest Ad Craft Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, ul. Chmielna 2/31, 00-020 Warszawa, wpisana do rejestru przedsiębiorców pod numerem KRS 0000603464.

Szczegóły opisane są w załączonym regulaminie.

Osnowa Petycji: 

Każda Szkoła Podstawowa może przyłączyć się do akcji i pomóc zamienić szkolne toalety we wzorowe łazienki oraz wesprzeć edukację najmłodszych na temat zasad higieny.

Program „Wzorowa Łazienka” rozpoczął się 20 sierpnia 2018 roku i jest skierowany do publicznych szkół podstawowych. 

Te z nich, które poprzez rejestrację dołączą do Programu, będą mogły pogłębiać edukację uczniów w zakresie właściwych nawyków higienicznych oraz otrzymają szansę na remont szkolnej łazienki w wysokości 30 000 zł.

Jeżeli w nielicznych Urzędach/Szkołach - “polskie czcionki” w naszym wniosku nie wyświetlają się właściwie - może to wynikać z niedostosowania systemów Gminy do wymogów Rozporządzenia Rady Ministrów z  dnia 12 kwietnia 2012 r. w sprawie Krajowych Ram Interoperacyjności, minimalnych wymagań dla rejestrów publicznych i wymiany informacji w postaci elektronicznej oraz minimalnych wymagań dla systemów teleinformatycznych (Dz.U.2017.2247 t.j. z 2017.12.05) - można wtedy skorzystać z załączonego pliku word - z tożsamą treścią. 

Marka Domestos od wielu lat podejmuje wyzwanie zmiany szkolnych toalet. Udział szkoły w Programie to również możliwość poszerzenia wiedzy dzieci na temat higieny.

Miejsce, w którym każdy chce czuć się komfortowo, do którego powinien mieć swobodny dostęp i móc z niego korzystać bez skrępowania. Czysta, funkcjonalna, wygodna, przystosowana do wieku i potrzeb, estetyczna – tak powinna wyglądać wzorowa łazienka. Niestety, te znajdujące się w polskich szkołach są czasem dalekie od ideału.

Dlatego już po raz piąty rozpoczynamy Program „Wzorowa Łazienka”, którego inicjatorem jest marka Domestos. Celem akcji jest poprawa warunków sanitarnych w szkolnych łazienkach oraz edukacja uczniów w zakresie właściwego dbania o higienę.

Program „Wzorowa Łazienka” rozpoczął się 20 sierpnia 2018 r.  i jest skierowany do publicznych szkół podstawowych. Te z nich, które poprzez rejestrację dołączą do Programu, będą mogły pogłębiać edukację uczniów w zakresie właściwych nawyków higienicznych oraz otrzymają szansę na remont szkolnej łazienki w wysokości 30 000 zł.

Ponadto - Nagrodami (dalej: „Nagrody”) przeznaczonymi dla Laureatów Programu są:

a) Nagroda I stopnia: dla szkoły, która zdobędzie największą liczbę głosów w Programie, Organizator przewidział gwarantowaną nagrodę główną w postaci remontu i aranżacji/dekoracji łazienek na terenie Szkoły o wartości 30 000,00 (słownie: trzydziestu tysięcy) złotych brutto – „Gwarantowana Nagroda główna” (dalej: „Gwarantowana Nagroda Główna”);

b) Nagrody II stopnia: Unilever Polska Sp. z o.o. przeznaczy 1 grosz od sprzedaży każdych trzech produktów marki Domestos, sprzedanych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w terminie od 1 września 2018 roku do 31 października 2018 roku na finansowanie warunkowych Nagród II stopnia dla szkół, które zdobędą następne miejsca w Programie, po Szkole, która otrzyma „Gwarantowaną Nagrodę Główną”. Sprzedaż zostanie oszacowana na podstawie danych rynkowych AC Nielsen. 6 Organizator przewidział warunkowo Dodatkowe Nagrody Główne w postaci odświeżenia łazienek na terenie Szkoły o wartości 5 000,00 (słownie: pięć tysięcy) złotych brutto każda (dalej: „Dodatkowe Nagrody Główne”). Organizator zastrzega sobie możliwość nieprzyznania Dodatkowych Nagród Głównych lub przyznania nagród o niższej wartości w przypadku, gdy Unilever nie uzyska środków ze sprzedaży produktów marki Domestos wystarczających do sfinansowania Dodatkowych Nagród Głównych. Liczba i wysokość Dodatkowych Nagród Głównych zostanie podana na stronie http://bit.ly/WZOROWALAZIENKA do 16 grudnia 2018 roku;

c) Nagrody III stopnia: dla 100 (słownie: „stu”) pierwszych Szkół, z wyłączeniem Szkół będących Laureatami Nagród, o których mowa w §3 pkt. 1 a) i b), Organizator przewidział po jednej nagrodzie III stopnia w postaci zestawu produktów marki Domestos (100 litrów płynu do toalet Domestos) do utrzymywania czystości w szkolnych łazienkach;

Cel i założenia Programu

Założenia programu „Wzorowa Łazienka” są wynikiem badań i obserwacji, z których wynika, że szkolne łazienki postrzegane są przez uczniów i rodziców jako niefunkcjonalne, stare, zaniedbane i niewyposażone w podstawowe środki higieny.

Ich stan negatywnie ocenia także co trzecie biorące udział w badaniu dziecko. Ponadto aż 39% uczniów zgłasza swoim rodzicom problemy związane z korzystaniem ze szkolnych toalet (źródło: GfK 2014 | Badanie stanu szkolnych toalet przed kampanią CSR dla marki Domestos, Lipiec 2014).

Dodatkowo, nie wszyscy uczniowie mają dostęp do edukacji w zakresie higieny.

Program „Wzorowa Łazienka” ma pomóc zmienić tę sytuację. Po pierwsze, wzięcie przez szkołę udziału w programie daje szansę pogłębienia świadomości uczniów w zakresie higieny. 

Każda zarejestrowana szkoła weźmie udział w konkursie, w którym - jak określono powyżej - nagrodą główną będzie wsparcie finansowe w wysokości 30 000 zł na remont szkolnej łazienki.

W poprzednich czterech edycjach otrzymaliśmy ponad 3300 zgłoszeń do programu z całej Polski. W każdej z nich zwycięskie szkoły miały możliwość przeprowadzenia remontu, w wyniku którego powstały nowe, kolorowe, przyjazne, funkcjonalne, czyste łazienki.

Jak wziąć udział w Programie i mieć szansę na nagrodę?

Aby szkoła mogła otrzymać materiały edukacyjne oraz starać się o nagrodę, którą jest sfinansowanie remontu szkolnej łazienki, musi zarejestrować się na stronie http://bit.ly/WZOROWALAZIENKA  w ramach dedykowanego w tym celu formularza http://bit.ly/WZOROWALAZIENKA oraz potwierdzić link, jaki otrzyma na podany przez Szkołę adres e-mail. 

Rejestracji może dokonać dyrektor placówki lub inna osoba dorosła za jego zgodą, w okresie od 20 sierpnia 2018 r. 

Głosowanie na zarejestrowane szkoły oraz zdobywanie dodatkowych punktów będzie możliwe zgodnie z regulaminem umieszczonym na stronie http://bit.ly/WZOROWALAZIENKA . Szkoły z największą liczbą punktów będą miały szansę uzyskać nagrody - jak określono powyżej.

Regulamin programu oraz szczegółowe informacje dotyczące zasad przyznawania punktów znajdują się na http://bit.ly/WZOROWALAZIENKA

Inicjator programu: Domestos

Organizator programu: „Wzorowa Łazienka” jest Ad Craft Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie.

Notabene pozwalamy sobie przypomnieć, że podjęcie jakichkolwiek działań przez Dyrektora powinno być poprzedzone analizą stanu faktycznego (innych petycji tego typu) oraz dokumentacji, tak aby wszystkie ewentualne czynności były prowadzone z zachowaniem zasad uczciwej konkurencji oraz postępowania lege artis.

§2) Wnosimy o zwrotne potwierdzenie otrzymania niniejszego wniosku na adres: wzorowalazienka@samorzad.pl

§3) Wnosimy, aby odpowiedź udzielona w trybie Ustawy z dnia 11 lipca 2014 r. o petycjach (Dz.U.2014.1195 z dnia 2014.09.05), znajdowała się w treści zwrotnej wiadomości e-mail, wysłanej pod adres e-mail: wzorowalazienka@samorzad.pl

§3.1) Jak opisano w §3 powyżej - wnosimy, aby  bez względu na przystąpienie do akcji lub nie - Dyrektor Szkoły - pro forma, zgodnie z odnośnymi przepisami Ustawy  z dnia 11 lipca 2014 r. o petycjach (Dz.U.2014.1195 z dnia 2014.09.05),  udzielił odpowiedzi na przedmiotową petycję.

W przypadku - przystąpienia do akcji  (po wypełnieniu formularza oraz potwierdzeniu linku na własnym podanym adresie e-mail)   - rzeczoną odpowiedź prosimy aby zatytułować  “Uwzględnienie petycji - Szkoła rozważy przystąpienie do akcji” w przeciwnym przypadku - odpowiedź na petycję prosimy zatytułować “Nieuwzględnienie petycji - Szkoła nie przystąpi do akcji” 

§4) Dodatkowo - chcąc działać lege artis oraz w pełni jawnie i transparentnie - w trybie art. 8 pkt. 1 Ustawy o petycjach (Dz.U.2014.1195 z dnia 2014.09.05) wnosimy o opublikowanie niniejszej petycji oraz udzielonej odpowiedzi  na stronie internetowej Szkoły -  wraz z danymi  Podmiotu Wnoszącego niniejszą Petycję. 

Stosownie do dyspozycji art. 8 pkt. 2 Ustawy o petycjach - wnosimy o niezwłoczne aktualizowanie rzeczonej publikacji - o dane dotyczące przebiegu postępowania.

Stosownie do dyspozycji art. 4 ust. 3 Ustawy o petycjach - wyrażamy zgodę na ujawnienie danych podmiotu wnoszącego petycję. 

Ponownie podkreślamy, że w naszej ocenie sprawa dotyczy istotnych elementów związanych z życiem zbiorowym oraz kształtowaniem dobrych nawyków i dbaniem o najmłodszych. 

Jak wynika z powyższego opisu, działanie ma charakter non profit. 

Pozwalamy sobie przypomnieć, że zgodnie z art. 63 Konstytucji RP - “Każdy ma prawo składać petycje, wnioski i skargi w interesie publicznym, własnym lub innej osoby (…)” 

Z procedurą zgłoszenia można zapoznać się również za pomocą załączników do niniejszej petycji.

Na mocy przepisów Ustawy z dnia 5 września 2016 r. o usługach zaufania oraz identyfikacji elektronicznej (Dz.U.2016.1579 dnia 2016.09.29) do niniejszego wniosku został dołączony plik podpisany podpisem elektronicznym identyfikujący nadawcę (Współwnioskodawcę) lub współtwórcę niniejszego wniosku, którego Tożsamość ujawniona została poniżej oraz w załączonym pliku.

Podmiot Składający Petycję:

Osoba Prawna 

Szulc-Efekt  sp. z o.o.

reprezentowana przez: 

Prezes Zarządu 

Adam Szulc 

ul. Poligonowa 1

04-051 Warszawa

KRS: 0000059459

www.gmina.pl    www.samorzad.pl

Kapitał Zakładowy: 222 000,00 pln

Inicjatorem Programu jest Firma Unilever - wszystkie dane pod adresem URL www.unilever.pl  (art. 2 ust. 2 pkt. 3 ustawy o petycjach).

Dodatkowe informacje:

Stosownie do art. 4 ust. 2 pkt. 5 ww. Ustawy petycja niniejsza została złożona za pomocą środków komunikacji elektronicznej, a wskazanym zwrotnym adresem poczty elektronicznej jest: wzorowalazienka@samorzad.pl .


2018/07/24, Projekt działań aktywizujących skierowanych do osób bezdomnych

Fundacja resocjalizacji i readaptacji społecznej „TULIPAN” oraz Szczecińskie Centrum Profilaktyki Uzależnień od 14 maja 2018 r. realizują zadanie publiczne mające na celu prowadzenie działań aktywizujących skierowanych do osób bezdomnych. Projekt ma za zadanie zwiększyć samodzielność bezdomnych przebywających na terenie województwa zachodniopomorskiego, a w szczególności na terenie miasta Szczecin, poprzez drożenie systemu usług reintegracji społecznej i zawodowej.

W ramach punktu działań aktywizujących skierowanych do osób bezdomnych prowadzona jest kompleksowa pomoc specjalistów oraz  pomoc finansowa w postaci bonów żywnościowo – higienicznych i pomoc odzieżowo – rzeczowa dla osób bezdomnych.

Szczegółowe informacje na temat projektu znajdują się na stronie scpu.szczecin.pl w zakładce Projekty oraz na stronie fundacjatuliopan.pl w zakładce Kontakty – Punkt dla osób bezdomnych.


2018/07/24, "Akademia Rodzica Zastępczego"

Zasadniczym celem oferowanego wsparcia jest podniesienie umiejętności wychowawczych osób sprawujących rodzinną, głównie spokrewnioną, pieczę zastępczą wobec dzieci, najczęściej wobec wnuków, a także przeszkolenie 20 kandydatów na rodziców zastępczych. Działanie to ma wspierać powiaty w realizacji ich ustawowego zadnia – szkolenia rodzin zastępczych.

Projekt przewiduje wsparcie szkoleniowe oraz doradcze dla rodziców zastępczych, zamieszkujących teren województwa zachodniopomorskiego. Działania w projekcie zostały już rozpoczęte, realizowane będą do końca 2019 r. Nadal prowadzimy rekrutację do projektu. W ramach projektu rodzice sprawujący rodzinną pieczę zastępczą (spokrewnieni i niezawodowi) otrzymają wsparcie w postaci szkoleń, warsztatów i doradztwa w zakresie:

1) w ramach Akademii Relacji, cztery szkolenia:

• Regulacje prawne w zakresie pieczy zastępczej (jednodniowe) – obecnie realizowane;

• Umiejętności wychowawcze (dwudniowe) – III/IV kwartał 2018;

• Sytuacje kryzysowe (dwudniowe) – I/II kwartał 2019;

• Problem agresji wśród dzieci i młodzieży (jednodniowe) – III kwartał 2019 2) indywidualnego wsparcia doradczego z tematyki szkoleń – na miejscu, po każdym dniu szkoleniowym, a także w odpowiedzi na zgłaszane problemy/pytania w czasie trwania całego projektu (mailowo, telefonicznie, osobiście).

Szkolenia odbywają się na terenie 8 subregionów województwa, aby umożliwić dogodny dojazd z każdego powiatu. Projekt obejmuje wsparciem całą rodzinę zastępczą.

W czasie trwania szkoleń/warsztatów, uczestnikom zgłaszającym taką potrzebę, zapewniona zostanie opieka nad dziećmi oraz wyżywienie, a w przypadku szkoleń dwudniowych - także nocleg. W projekcie przewidziany jest zwrot kosztów dojazdu uczestników na miejsce szkoleń.


2018/06/20, Zarejestruj narodziny swojego dziecka online!

Ministerstwo Cyfryzacji informuje o nowym sposobie rejestracji narodzin dziecka. Nowa usługa ruszyła 1 czerwca 2018 r. Od teraz każdy rodzic może zarejestrować swoje dziecko w domu online.

Komunikat Ministerstwa Cyfryzacji




2018/05/30, Audit nadzoru wraz z przejściem na Normę PN-EN ISO 9001:2015

Od 2010 r. Urząd Miasta i Gminy w Gryfinie posiada certyfikat jakości ISO 9001. W dniu 19 kwietnia 2018 r. został przeprowadzony przez firmę TÜV NORD POLSKA Sp. z o.o. z siedzibą w Katowicach audit zewnętrzny. Po przeprowadzonym audicie, w wyniku rekomendacji auditora Urząd Miasta i Gminy otrzymał certyfikat potwierdzający stosowanie standardów jakości według normy PN-EN ISO 9001-2015.

Jednostka certyfikująca potwierdziła, że Urząd Miasta i Gminy w Gryfinie stosuje system zarządzania jakością w zakresie "Świadczenia usług administracji samorządowej związanych z realizacją zadań publicznych na rzecz społeczności lokalnej".